Ets a: Portada > aguila

Preservació Àguila Cuabarrada

Aquest espai té com a objectiu difondre a la població tota la informació actualitzada sobre com des dels diferents organismes s’està actuant per tal de preservar la nidació de l'Àguila, i amb aquesta la seva supervivència com espècie amenaçada.

13 de febrer


L’Ajuntament de Móra d'Ebre va celebrar el dia 13 de febrer al Centre Cívic La Magdalena, una reunió a càrrec d'un tècnic de la Direcció General de Polítiques Ambients i Medi Natural, per tal d'explicar el tancament temporal d’alguns camins de la zona de la Picossa mentre duri el període de nidificació de l’àguila cuabarrada.

La mesura de la regulació del pas pels camins afectats s'adopta per a afavorir la reproducció de la parella d'àguila cuabarrada existent a la zona, ja que s'ha comprovat que en els darrers set anys, aquesta parella d'aus no niat amb èxit, tot i disposar d'aliment abundant, la qual cosa fa pensar al Cos d'Agents Rurals que la causa de la no-reproducció serien les pertorbacions humanes durant el període de reproducció i incubació.

L'any passat, el Cos d'Agents Rurals va tancar els senders més pròxims als nius però es van detectar incompliments per part dels usuaris dels camins, la qual cosa va fer que les àligues tornessin a abandonar la posta. Per tot plegat, enguany es vol actuar amb més antelació per a intentar explicar als propietaris i excursionistes el motiu pel qual es vol regular el pas de persones pels camins pròxims al cim de la Picossa.

Es dóna la circumstància que el paratge, molt estimat pel veïnat de Móra d'Ebre atès que la Picossa és la muntanya més alta del terme (gairebé 500 metres d'altura), gaudeix d'una protecció de la Unió Europea justament perquè acull l'hàbitat d'aquesta parella d'àguiles.

La legislació catalana, estatal i europea protegeix aquesta espècie i prohibeix la pertorbació intencionada de les àguiles durant el període de reproducció i obliga les administracions a adoptar mesures necessàries per assegurar-ne la conservació.22 de febrer

El Cos d’Agents Rurals informa a l’Ajuntament de Móra d’Ebre sobre la col·locació de rètols, seguint les instruccions del Departament de Territori i Sostenibilitat, d’acord amb la proposta presentada en la reunió del 13 de febrer que va tenir lloc al Centre Cívic. Rètols dels quals es reforçarà la seva visibilitat amb una cinta travessant el sender, amb l’objectiu de que les indicacions siguin lo més clares possibles.

El retard en la seva col·locació ha estat per la espera a l’hora de comprovar l’inici de la nidificació i el niu ocupat, per així poder procedir a la seva precisa indicació.15 de març

El Cos d'Agents Rurals transmet a l'Ajuntament de Móra d'Ebre un resum informatiu sobre l'àliga cuabarrada de la Picossa. El qual tots els interessats en informar-se el poden descarregar al següent enllaç:

Informe Àliga Cuabarrada de la Picossa

Actualment s'està treballant en el disseny d'un rètol per col·locar a l'àrea recreativa de Sant Jeroni.7 d'abril

El Cos d'Agents Rurals, seguint tot allò acordat amb el sr. Alcalde, ha dissenyat el rètol informatiu que anirà a l'Àrea recreativa de la ermita Sant Jeroni, per tal que els visitants estiguin el més ben informats possible sobre els motius i els detalls de la regulació temporal de pas d'alguns senders de la Picossa per preservar la reproducció d'aquesta espècies amenaçada.

En aquest enllaç trobareu el rètol informatiu.30 d'abril


Dissabte 29 d'abril, el Patronat va instal•lar de forma provisional un dels rètols informatius sobre les restriccions de pas amb motiu de la reproducció de l'àliga cuabarrada a la Picossa.S’ha elaborat  tríptic amb informació equivalent a la del rètol i que es va entregar als visitants durant el cap de setmana en que hi havia més afluència de visitants amb motiu de l'1 de maig.
 Ajuntament de Móra d'Ebre , Tots els drets reservats - Normes de privacitat - Qui som?